Nivelrikkoa polvessa? 

Autamme sinua löytämään sopivan tuen kivunlievitykseen. Meiltä myös nivelrikko-ortoosien testijaksot. Varaa aika asiantuntijalle p. 0207 649 749.

Klinikkamme palvelevat ympäri Suomen: katso toimipisteemme.

Polven nivelrikon oireet


1. Lisääntyvää kipua ja jäykkyyttä

Polvinivelrikko ei aluksi välttämättä aiheuta oireita, ja ne vaihtelevat yksilöllisesti. Ensimmäisiä merkkejä ovat paikallinen polvikipu ja nivelten jäykkyys.

Yleensä nivelrikkoa epäillään, kun jomottava kipu pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Aamulla nivelet ovat jäykkiä ja istumisen jälkeen on hankala lähteä liikkeelle. Kun nivelrikko on edennyt pitkälle, jomotus vaivaa myös yöllä.

Polvikipua tuntuu useampina päivinä kuukaudessa. Pienetkin kävelymatkat lyhenevät entisestään, kun polvikipu lisääntyy. Kun polvi ei enää taivu kunnolla, portaita on vaikea kulkea alas.

Nivel turvottelee, kuumottelee ja siinä tuntuu painelukipua. Tässä vaiheessa röntgenkuvassa erottuu usein nivelraon kaventuminen.

 

2. Toimintakyky rajoittuu

Vähitellen polvinivelrikko rajoittaa toimintakykyä. Liikkuminen vähenee. Polvikipu ja niveljäykkyys aiheuttavat passivoitumista, joka hankaloittaa ja hidastaa normaalia elämää. On vaikea pukea päälle sukkia, kenkiä ja housuja. Pitkälle edennyt polven nivelrikko voi aiheuttaa myös nivelen virheasennon.

Artroosin oireet ja toimintakyvyn haitta ovat suurelta osin seurausta nivelrustossa ja ympäröivissä pehmytkudoksissa tapahtuneista rakenteellisista muutoksista.

 

3. Miten polven nivelrikko todetaan?

Lääkäri toteaa tutkimuksin polviartroosin. Lääkärille on syytä hakeutua, kun nivelkipu häiritsee merkittävästi liikkumista, arkielämää ja työtä tai kun nivelessä on leposärkyä.

2359325-169-col-orig_24_9_page.jpg

Katso lisää: